Antwerpen, vrijdag 17 april 2020 – Rombit lanceert een digitale armband om Covid-19 besmettingen op de werkvloer te voorkomen. De oplossing laat medewerkers in de industrie, bouw en logistiek toe om het werk veilig te hervatten. Bij Havenbedrijf Antwerpen gaan ze er als eerste mee aan de slag.

Rombit voegt functionaliteiten toe aan haar bestaande veiligheidsarmband Romware ONE. Het onderschrijft hiermee de oproep van de taskforce Vlaanderen Helemaal Digitaal om digitale oplossingen te creëren die de samenleving door de coronacrisis kunnen loodsen. De aangepaste versie, de Romware Covid Radius, helpt werkgevers om de strenge voorschriften van het WHO na te leven, met respect voor de privacy van de werknemer.

Social distancing en contact tracing 

John Baekelmans, CEO Rombit legt uit: “Om het werk veilig te hervatten, moeten werkgevers erop kunnen toezien dat de preventiemaatregelen nageleefd worden en moeten werknemers de juiste tools krijgen om veilig te werken.”

De nieuwe Covid-armband van Rombit zet in de eerste plaats in op social distancing. Komen werknemers te dicht bij elkaar, dan geeft hun armband een waarschuwingssignaal. Privacy staat hier voorop: de Covid Radius stuurt op geen enkel ogenblik locatie- of andere gevoelige data door van de werknemer.

Komen werknemers te dicht bij elkaar, dan geeft hun armband een waarschuwingssignaal.

De armband laat ook contact tracing toe: is iemand besmet, dan kan een preventieadviseur of gemachtigd vertrouwenspersoon nagaan met welke collega’s hij of zij in contact geweest is, om meer besmettingen te voorkomen.

Specifiek voor industriële omgevingen

Smartphone applicaties hebben een grotere foutenmarge, wat leidt tot misleidende resultaten. Bovendien zijn ze niet bruikbaar in een industriële context: arbeiders hebben vaak geen smartphones op zak en de mobiele dekking is niet overal betrouwbaar, zeker binnen in gebouwen.

Rombit werkt met technologieën die ook zonder internetverbinding functioneren. Daarom is de Covid Radius een sterke oplossing voor sectoren zoals de logistiek, de bouw en de industrie. “De 1,5 meter economie mag rekenen op betrouwbare hulpmiddelen”, aldus Baekelmans.

De Covid Radius is niet afhankelijk van een internetverbinding; het werkt indoor en outdoor.

Havenbedrijf Antwerpen test als eerste

Het Antwerpse Havenbedrijf, dat recent een project opstartte met de veiligheidsarmband Romware ONE van Rombit, gaat de Corona-functionaliteiten nu als eerste gebruiken.

Jacques Vandermeiren, CEO Havenbedrijf Antwerpen: “Innovatie en digitalisering zijn cruciaal in tijden van crisis. Het is essentieel dat de haven blijft draaien en dat onze medewerkers op een veilige manier kunnen werken. Daarom zien we veel waarde in deze oplossing en zal binnenkort een team van operationele medewerkers met de armband aan de slag gaan.”

“Innovatie en digitalisering zijn cruciaal in tijden van crisis.”

Jacques Vandermeiren, CEO Havenbedrijf Antwerpen

Havenschepen Annick De Ridder vult aan: “Het is van fundamenteel belang dat onze economie zo snel mogelijk terug op volle toeren kan draaien en dat we inzetten op manieren om deze heropstart veilig te laten verlopen. Als haven van Antwerpen dragen we graag ons steentje bij door onze maatschappelijke rol op te nemen en te functioneren als proeftuin voor technologische innovatie.”

John Baekelmans, Rombit besluit: “We doen er alles aan om de aangepaste veiligheidsarmband zo snel mogelijk in een grote oplage op de markt te kunnen brengen, zodat we kunnen bijdragen aan een veilige doorstart voor de economie. De internationale interesse is nu al enorm.”

De Romware Covid Radius van Rombit zal vanaf mei 2020 in beperkte oplage beschikbaar zijn. 

Surf naar https://romware.com/covid-radius/ voor meer info.