Antwerpen, 21 april 2021 – Vandaag hebben 400 leerlingen van het Stedelijk Lyceum Pestalozzi een digitale polsband voor contactopvolging in de evenementensector getest. Rombit paste zijn bestaande oplossing voor industriële bedrijven aan, naar aanleiding van een oproep van stad Antwerpen. 

Scholen zijn opnieuw open, maar de cultuur-, sport- en evenementensector is nog steeds op slot. Helaas kan dat momenteel niet anders, maar iedereen snakt wel naar uitlaatkleppen zoals een festival of voetbalwedstrijd mét publiek.

In 2020 riep stad Antwerpen de technologiesector op om mee te zoeken naar oplossingen om de economie toekomstbestendig te maken. Het Antwerpse bedrijf Rombit ging daarop in. Hoewel het bedrijf zich focust op industriële ondernemingen, wil het zijn bestaande technologie voor social distancing en contactopvolging aanbieden aan de evenementensector. Dat vergde enkele aanpassingen, en die werden vandaag getest.

Technologische test op school

Om te controleren of de nieuwe technologie volledig op punt staat, zocht Rombit naar een omgeving waar veel mensen samenkomen. Rombit legde de vraag voor aan het Stedelijk Onderwijs Antwerpen, dat bereid was een veilige test op een middelbare school te laten uitvoeren.

Annick Liesenborghs, directeur van het Stedelijk Lyceum Pestalozzi: “De plaats van techniek in het onderwijs wordt steeds belangrijker. We willen onze leerlingen laten proeven van technologische oplossingen van eigen bodem. Daarom werkten we graag mee aan dit onderzoeksproject.”

400 leerlingen droegen armbandje 

Gedurende een halve schooldag droegen 400 van de 580 leerlingen een digitaal polsbandje. Het ging om een eenmalige test, bij willekeurige leerlingen uit verschillende klassen. Er wijzigde niets aan de lessen, het lessenrooster of de bestaande coronamaatregelen.

Focus op technologie, niet op gedrag

Het onderzoek draaide om de werking van de technologie voor contactopvolging, niet om het gedrag van de leerlingen. De test verliep volledig anoniem: op geen enkel moment werden de persoonlijke gegevens van de leerlingen geregistreerd of gedeeld. Alles verliep volgens de privacywetgeving (GDPR).

(Lees verder onder de foto)

Moderne festivalbandjes 

“Rombit’s bestaande wearable wordt wereldwijd al gebruikt om de veiligheid in de industrie te verhogen: voor contact tracing en social distancing, maar ook voor valdetectie en om te waarschuwen voor aanrijdingen. De evenementensector kent andere uitdagingen: zij hebben vooral belang bij een eenvoudig, betaalbaar armbandje, gekoppeld aan een ticketsysteem. Daarom ontwikkelden we dit alternatief,” legt Jan Vercammen, CEO Rombit uit. 

Evenementorganisatoren kunnen bezoekers niet verplichten om de app Coronalert te downloaden. Ze kunnen hen wel een polsbandje geven in ruil voor hun ticket, zoals vaak gebeurt aan de inkom van een festival, voetbalwedstrijd of concert. 

De alternatieve armbanden zien eruit als moderne festivalbandjes. Wanneer twee armbandjes te lang, te dicht bij elkaar zijn, wordt dat automatisch geregistreerd. Met die informatie wordt niets gedaan, tenzij een bezoeker achteraf meldt dat hij of zij besmettelijk bleek te zijn. In dat geval – en na toestemming van deze persoon – kan de bevoegde medewerker contact tracing opstarten. Dankzij de koppeling tussen de bandjes en het ticketsysteem kan men snel en gericht hoogrisicocontacten identificeren en verwittigen, om verdere verspreiding te voorkomen. Alles gebeurt in overeenstemming met de GDPR-wetgeving. Deze technologie voor contactopvolging laat tie om de gegevens te versleutelen. Die gegevens worden vervolgens ook na twee weken – de gemiddelde incubatieperiode – verwijderd.

(Lees verder onder de foto)

Om voor de evenementensector een polsbandje op maat te voorzien, werkte Rombit samen met technologiepartner Sostark.

Potentieel 

Antwerps schepen voor innovatie en digitalisering Claude Marinower vult aan: “De Antwerpse techsector heeft heel wat te bieden in de strijd tegen het coronavirus. Als stad willen we onze ondernemers zo goed mogelijk ondersteunen. Daarom hebben we na onze call voor innovatieve oplossingen in 2020, een reglement goedgekeurd om structureel steun te bieden aan innovatieve of circulaire initiatieven. Rombit is een van de bedrijven die een stedelijke toelage kreeg. Als hun nieuwe oplossing even succesvol wordt als hun industriële wearable, is dit een grote stap voorwaarts voor de evenementensector. Ik zie alvast veel potentieel: de oplossing is betrouwbaar, eenvoudig en respecteert de privacy van de gebruikers.”

Samenwerkingen

Jan Vercammen sluit af: “Samen met de stad hopen we dat de evenementensector veilig en snel kan heropstarten. Zelf blijven we ons focussen op onze core business, namelijk industriële sectoren. We stellen onze technologie ter beschikking voor contactopvolging en staan open voor samenwerkingen met andere leveranciers.”

Leave a Reply