Rombit is door de Nationale Autoriteit voor de Maritieme Beveiliging (NAMB) erkend als ‘Recognised Security Organisation’ (RSO). Het bedrijf mag nu beveiligingsbeoordelingen, zoals ISPS audits, uitvoeren. 

Wie actief is in de havenindustrie, weet dat er veel verantwoordelijkheid rust op de schouders van een Port Facility Security Officer (PFSO). Deze persoon staat in voor het beveiligingsplan van zijn havenfaciliteit.

Port Facility Security Plan

Zo’n plan, een Port Facility Security Plan, is onderworpen aan tal van internationale codes en veiligheidsvoorschriften. Denk maar aan de ISPS-code, waarmee men de strijd aangaat tegen terrorisme en criminaliteit op haventerminals. 

ISPS audit

De overheid controleert regelmatig of het beveiligingsplan op punt staat. Dat gebeurt niet enkel tijdens de vijfjarige ISPS audit, maar ook steekproefgewijs, via onaangekondigde inspecties tussendoor. De gevolgen van een negatief advies zijn groot: havenfaciliteiten die niet slagen, riskeren een tijdelijk aanmeerverbod. 

Begeleiding voor Port Facility Security Officers (PFSO’s)

Urbain Schelpe van Rombit is al meer dan 30 jaar actief als safety & security expert in de Antwerpse haven. “Steeds vaker vragen PFSO’s ons naar begeleiding. Dat gaat van het opstellen, beoordelen, bijsturen en uitvoeren van het beveiligingsplan, tot het afstemmen met de autoriteiten en het organiseren van een interne security awareness training.”

RSO’s op één hand te tellen 

“Om hierop in te mogen spelen, vroegen we een erkenning bij de overheid aan. Met succes: na een grondige doorlichting bevestigde de Nationale Autoriteit voor de Maritieme Beveiliging dat we over de nodige procedures, kennis en ervaring beschikken. Daar zijn we enorm trots op, want het aantal erkende beveiligingsorganisaties (RSO’s) in België en Nederland kan je op één hand tellen,” aldus Schelpe. 

(lees verder onder de foto)

Foto: Urbain Schelpe, Rombit: “Het aantal erkende beveiligingsorganisaties (RSO’s) in België en Nederland is op één hand te tellen.”

Gecertificeerde experts 

Jan Vercammen, CEO van Rombit, vult aan: “Safety en security vormen al jarenlang de rode draad doorheen Rombit’s aanbod. Dit Recognised Security Organization-certificaat onderstreept onze ambitie en knowhow. Onze experts staan klaar om de veiligheid en beveiliging van terminals naar een hoger niveau te tillen.”

Interesse in een vrijblijvend gesprek? Contacteer Rombit: mail naar sales@rombit.be.

One Comment

Leave a Reply